Soijamarinadi

2 valkosipulinkynttä
noin 3 cm pala inkivääriä
1 miedohko chilipalko
½ dl soijaa
3 rkl seesami- tai rypsiöljyä
2 rkl juoksevaa hunajaa
2 rkl sitruunamehua

Kuori ja hienonna valkosipulit ja inkivääri. Viipaloi chili. Yhdistä kaikki marinadin aineet. Laita marinoitava raaka-aine seokseen. Anna lihan maustua viileässä 1 tunti ja kalan noin 30 minuuttia.

---

Chermoula

2 valkosipulinkynttä
1 tl kanelia
1 tl paprikajauhetta
1 tl juustokuminaa (jeera)
½ tl sahramia
2 rkl sitruunamehua
1 dl tuoretta korianteria hienonnettuna
1 dl tuoretta lehtipersiljaa hienonnettuna
¾ dl oliiviöljyä

Kuori ja puolita valkosipulit. Laita ne kaikkien muiden aineiden kanssa kulhoon ja hienonna sauvasekoittimella karkeahkoksi tahnaksi.
Laita marinoitava raaka-aine seokseen.
Anna lihan maustua viileässä 1 tunti ja kalan noin 30 minuuttia.

Vinkki! Tämä marokkolainen yrttimarinadi sopii niin lihan kuin kalankin maustamiseen. Erityisen hyvin chermoula käy lampaanlihan kanssa. Voit sivellä seosta myös valmiin, grillatun lihan pintaan. 

---

Italialainen rub

3 rkl pinjansiemeniä
1 rkl pestyn (luomu)sitruunan kuorta
2 tl musta- tai sitruunapippuria (ilman suolaa)
2 tl sormisuolaa, esimerkiksi Maldon
2 tl kuivattua oreganoa
1 tl kuivattua timjamia 

Murskaa pinjansiemenet ja sekoita kaikki muut aineet joukkoon.

Vinkki! Rub on marinadin kuiva muunnos. Käytä italialaista rubbia esimerkiksi kanan tai kalan maustamiseen. Sivele grillattavan ruuan pinnalle kevyesti öljyä ja hiero rub sormin pintaan. Anna maustua noin puoli tuntia. Voit myös jälkimaustaa grillatun lihan tai kalan rubilla. Rubia voi myös laittaa broilerin nahan alle ennen grillaamista. 

---

Bbq-kastike

2 valkosipulinkynttä
1 dl vahvaa lihalientä
1 dl tomaattipyreetä
½ dl Worchesterinkastiketta
½ dl fariinisokeria
½ dl hienoa sokeria
3 rkl sinappia
1 rkl valkoviinietikkaa
1 tl chilijauhetta
1 tl savusuolaa (esimerkiksi Santa Maria)

Kuori ja hienonna valkosipuli. Laita se kattilaan kaikkien muiden aineiden kanssa. Anna seoksen kiehua keskilämmöllä, välillä sekoitellen, noin 1 tunti tai kunnes seos sakenee. Jäähdytä.
Sivele kastiketta lähes kypsän lihan päälle ja jatka grillaamista hetki.

---

Appelsiiniglaze
1 rkl pestyä, raastettua appelsiininkuorta
1 dl appelsiinimehua
1 dl sokeria
muutama oksa rosmariinia
2 rkl hunajaa

Mittaa appelsiinimehu, -kuori, sokeri ja rosmariini kattilaan. Anna kiehua keskilämmöllä, kunnes seos on kiehunut puoleen ja muuttunut siirappimaiseksi, noin 15 minuuttia.
Lisää joukkoon hunaja. Glaze jähmettyy huoneenlämmössä, mutta lämmitettäessä tahna muuttuu jälleen juoksevaksi.

Vinkki! Glaze eli kiilloke sisältää paljon sokeria. Glaze sivellään melkein valmiin grilliherkun pintaan, sillä muutoin sokeri palaa kiinni lihaan. Appelsiininmakuinen glaze sopii mainiosti esimerkiksi broilerinfileen tai possunlihan kanssa.


3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.