2 munakoisoa (noin 700 g)
suolaa

Marinadi
1 dl oliiviöljyä
4 rkl balsamiviini- tai punaviinietikkaa
3 valkosipulinkynttä
1 dl persiljasilppua
1 prk (50 g) pieniä kapriksia
1 tl suolaa
1 tl sokeria
1 tl rouhittua mustapippuria

---


1. Leikkaa munakoiso sentin paksuisiksi viipaleiksi. Laita viipaleet lautaselle kerroksittain ja ripottele joka kerroksen väliin hieman suolaa.

2. Laita paino päälle ja anna väkevien nesteiden valua puolisen tuntia. Kuivaa viipaleet talouspaperilla ja leikkaa jokainen viipale neljään osaan.

3. Paista munakoisoja pienissä erissä oliiviöljyssä kuumalla pannulla hetki, jotta ne saavat molemmin puolin kauniin ruskean värin.

4. Kuori ja puserra valkosipulinkynnet. Sekoita marinadiaineet yhteen. Laita unakoisopalat lasi- tai teräskulhoon. Kaada marinadi päälle ja sekoita varovasti. Anna maustua jääkaapissa peitettynä vähintään yön yli.

Teksti Kiia Renko, kuva Sami Repo

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.