noin 1 kg kalkkunan juhlafilee
½  sitruunan mehu

Marinadi
¼ dl valkoviinietikkaa
1 dl oliiviöljyä
3 rkl makeaa sinappia
½ dl juoksevaa hunajaa
1 tl rakuunaa
½ tl valkopippuria
3 tl raastettua sitruunankuorta

---


1. Purista kalkkunan pintaan sitruunamehua. Työnä paistomittari paistin keskelle.

2. Kypsennä 200-asteisessa uunissa 15 minuuttia. Alenna lämpöä 125 asteeseen. Paista, kunnes sisälämpö on 76 astetta.

3. Anna kypsän kalkkunan levähtää ja jäähtyä. Leikkaa liha ohuiksi viipaleiksi.

4. Sekoita marinadi ja kaada viipaleiden päälle. Anna maustua viileässä seuraavaan päivään. Tarjoa kalkkunaviipaleet kylmänä.

Vinkki! Kokeile lisänä piparjuurella, tilkalla etikkaa ja ripauksella sokeria maustettua, vaahdotettua kermaa.

Teksti: Christina Aaltio, kuva: Arto Vuohelainen

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.