1 pkt (600 g) kevätkääryletaikinaa, pakaste
3-4 valkosipulin kynttä
1-2 rkl öljyä
3 sipulia
200 g naudan paistijauhelihaa
suolaa
valkopippuria
sokeria
3-4 kevätsipulia
4 munaa

Lisäksi
1 muna voiteluun
1 l ruokaöljyä paistamiseen

---


1. Ota kevätkääryletaikina sulamaan. Kuori ja silppua valkosipulin kynnet sekä sipulit.

2. Kuumenna öljyä vokissa tai tavallisella pannulla. Paista pikaisesti valkosipulia, kunnes se tuoksuu hyvältä. Älä polta!

3. Lisää sipulisilppu ja jauheliha. Ruskista ja mausta.

4. Lisää seokseen lopuksi kevätsipuli ja kevyesti vatkatut munat. Lisää tarvittaessa mausteita.

5. Irrota taikinalevyt varovasti toisistaan. Pane täytettä paloille. Tee paloista "kirjekuoria" taittamalla ensin pitkät sivut täytteen päälle. Sivele reunat munalla ja käännä pohja täytteen päälle. Sivele reunoja vielä munalla ja käännä yläreuna päälle.

6. Kuumenna ruokaöljyä isossa kattilassa. Paista martabakit kuumassa öljyssä.

Vinkki! Voit käyttää myös pakastefilotaikinaa. Leikkaa filoarkit pienemmiksi ja voitele jokainen levy voisulalla. Valmista muuten samalla tavalla. Martabak syödään usein acerin kanssa. Aceriin pilkotaan tuoretta kurkkua ja silputaan pieni vihreä chili joukkoon. Maustetaan etikalla ja sokerilla.

Makea bataattilaatikko on joulun uusi hitti.

1–1,2 kg bataatteja
2–3 dl  maitoa
½ dl vehnäjauhoja
2–3 rkl siirappia
½ tl  kardemummaa
½ tl  kanelia
1 tl suolaa
2 rkl sitruunamehua

Pinnalle
3 rkl korppujauhoja
2 rkl voita

---
 

1. Kuori ja lohko bataatit. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes bataatit ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä bataattisose haaleaksi. Lisää loput aineet ja sekoita hyvin.

2. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Laita päälle muutama voinokare. Paista 150 asteessa uunin alatasolla noin 1½ tuntia.

 

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.