1 pkt (600 g) kevätkääryletaikinaa, pakaste
3-4 valkosipulin kynttä
1-2 rkl öljyä
3 sipulia
200 g naudan paistijauhelihaa
suolaa
valkopippuria
sokeria
3-4 kevätsipulia
4 munaa

Lisäksi
1 muna voiteluun
1 l ruokaöljyä paistamiseen

---


1. Ota kevätkääryletaikina sulamaan. Kuori ja silppua valkosipulin kynnet sekä sipulit.

2. Kuumenna öljyä vokissa tai tavallisella pannulla. Paista pikaisesti valkosipulia, kunnes se tuoksuu hyvältä. Älä polta!

3. Lisää sipulisilppu ja jauheliha. Ruskista ja mausta.

4. Lisää seokseen lopuksi kevätsipuli ja kevyesti vatkatut munat. Lisää tarvittaessa mausteita.

5. Irrota taikinalevyt varovasti toisistaan. Pane täytettä paloille. Tee paloista "kirjekuoria" taittamalla ensin pitkät sivut täytteen päälle. Sivele reunat munalla ja käännä pohja täytteen päälle. Sivele reunoja vielä munalla ja käännä yläreuna päälle.

6. Kuumenna ruokaöljyä isossa kattilassa. Paista martabakit kuumassa öljyssä.

Vinkki! Voit käyttää myös pakastefilotaikinaa. Leikkaa filoarkit pienemmiksi ja voitele jokainen levy voisulalla. Valmista muuten samalla tavalla. Martabak syödään usein acerin kanssa. Aceriin pilkotaan tuoretta kurkkua ja silputaan pieni vihreä chili joukkoon. Maustetaan etikalla ja sokerilla.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.