4 hlölle

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
400 g broilerin fileesuikaleita
5 dl (200 g) risottoriisiä
noin 1 l vettä
1 kanaliemikuutio
3 rkl tomaattisosetta
2-3 rkl makeaa chilikastiketta
1 ps (200 g) tomaattisalsa-kasvissekoitusta (pakaste)
 (suolaa)

----


1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet.

2. Kuumenna öljy pannulla ja ruskista broilerin fileesuikaleet siinä. Siirrä ruskistetut suikaleet pois pannulta.

3. Lisää pannulle hieman öljyä ja kuumenna. Kuullota sipulia ja valkosipulia hetki.

4. Mittaa joukkoon riisi ja jatka kuullottamista vielä pari minuuttia.

5. Lisää pannulle pari desilitraa vettä ja keitä, kunnes neste on imeytynyt riiseihin. Alenna hieman lieden lämpöä.

6. Murenna joukkoon kanaliemikuutio ja lisää tomaattisose sekä chilikastike. Lisää myös pussillinen tomaattisalsa-kasvissekoitusta.

7. Lisää loput vedestä vielä parissa erässä aina sitä mukaa, kun se imeytyy riiseihin. Anna hautua, kunnes riisi on kypsää, noin 15-20 minuuttia.

8. Lisää loppuvaiheessa joukkoon ruskistetut fileesuikaleet. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa hieman suolaa. Kuumenna risotto.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.