4 annosta

6 keskikokoista perunaa
½ kg tomaatteja
tai 1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
4 rkl öljyä
6 valkosipulinkynttä
1 tl kokonaisia jeeran siemeniä
1 punainen chilipalko
1 tlk (400 ml) kookosmaitoa
8 dl vettä
½ tl kurkumaa
2 tl jauhettua jeeraa
2 tl suolaa
1 tl punaviinietikkaa
2 tl sokeria

---


1. Kuori ja kuutioi perunat. Jos käytät tuoreita tomaatteja, kalttaa ne eli kasta tomaatit kiehuvaan veteen ja kuori. Kuutioi tomaattiliha.

2. Kuumenna öljy kattilassa. Lisää murskattu valkosipuli,  jeera ja kokonainen chili.

3. Kumoa kattilaan perunakuutiot ja tomaatit, nesteeksi kookosmaito ja vesi. Mausta kurkumalla, jeeralla ja suolalla.

4. Hauduta miedolla lämmöllä puolisen tuntia. Lisää lopuksi tilkka punaviinietikkaa ja sokeri. Poista ennen tarjoilua padasta chili.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.