Annos neljälle

1 sipuli
1 tl ruokaöljyä
2 tl paprikajauhetta
1 l vettä
1 kasvisliemikuutio
2 rkl tomaattipyrettä
100 g saunapalvikinkkua
3 porkkanaa
100 g pala palsternakkaa
1 paprika
2 dl makaronia
1/2 dl silputtua timjamia

---


1. Kuori ja viipaloi sipuli. Kuumenna tippa öljyä kattilassa. Lisää joukkoon paprikajauhe ja sipuli. Kuullota hetki. Jos öljy tuntuu vähältä, lisää joukkoon tilkka vettä.

2. Lisää neste, liemikuutio ja tomaattipyree. Viipaloi kinkku ja lisää kiehuvaan keittoon.

3. Kuori ja viipaloi porkkanat ja palsternakka. Yhdistä ja keitä 10 minuuttia.

4. Viipaloi paprika ja lisää makaronien kanssa hautumaan. Keitä kunnes makaronit ovat kypsiä.

5. Silppua pinnalle tuoretta timjamia. Tarjoa ruisleivän kanssa.

Annoksessa 165 kcal

Makea bataattilaatikko on joulun uusi hitti.

1–1,2 kg bataatteja
2–3 dl  maitoa
½ dl vehnäjauhoja
2–3 rkl siirappia
½ tl  kardemummaa
½ tl  kanelia
1 tl suolaa
2 rkl sitruunamehua

Pinnalle
3 rkl korppujauhoja
2 rkl voita

---
 

1. Kuori ja lohko bataatit. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes bataatit ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä bataattisose haaleaksi. Lisää loput aineet ja sekoita hyvin.

2. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Laita päälle muutama voinokare. Paista 150 asteessa uunin alatasolla noin 1½ tuntia.

 

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.