4-6 annosta

2 (puna)sipulia
4 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa
2 isoa perunaa
2 cm:n pätkä tuoretta inkivääriä
1 punainen mieto chilipalko
2 lehtisellerin vartta
2 rkl öljyä
2-3 tl garam masalaa
2 tl jauhettua korianteria
2-3 tl currya
8 dl vettä
1 kanaliemikuutio
2 laakerinlehteä
2 kanelitankoa
2 dl punaisia linssejä
300 g marinoimattomia broilerin fileesuikaleita
1 tlk (400 ml) kookosmaitoa
2-3 rkl limettimehua
½ dl silputtua korianteria tai minttua

---


1. Kuori sipulit, porkkanat, perunat ja inkivääri. Leikkaa sipulit ja porkkanat ohuiksi viipaleiksi. Lohko perunat. Silppua valkosipuli, inkivääri ja puhdistettu chili. Huuhtele lehtisellerit ja viipaloi ne.

2 .Kuumenna öljy kattilassa ja kiehauta siinä sipulit, chili, inkivääri ja mausteet. Sekoita joukkoon paloitellut kasvikset. Lisää vesi, liemitiiviste, laakerinlehdet ja kanelitangot. Kuumenna kiehuvaksi ja anna hautua kannen alla noin 10 minuuttia.

3. Lisää huuhdellut linssit ja jatka haudutusta noin 10 minuuttia. Ruskista broilerisuikaleet paistinpannussa ja lisää keittoon. Kaada joukkoon kookosmaito ja kuumenna keitto kiehuvaksi. Poista kanelitangot ja laakerinlehdet. Mausta vielä sitruunamehulla ja korianterilla.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.