6-8 annosta

Munakasrulla
50 g  voita tai margariinia
100 g ruohosipulituorejuustoa
2 1/2 dl ruokakermaa
1/2 tl yrttisuolaa
1/2 tl sitruunapippuria
1/2 tl leivinjauhetta
1 dl vehnäjauhoja
3 munaa

Täyte
200 g katkarapu- tai lohituorejuustoa
1-2 prk (á120 g) smetanaa
150 g kylmäsavustettua kirjolohta
2 valkosipulinkynttä
1/2 dl tillisilppua

Koristeeksi
kirsikkatomaatteja

---


1. Mittaa muut munakasrulla-aineet paitsi munat kattilaan. Kuumenna miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes seos muuttuu juoksevaksi, mutta jää paksuksi. Nosta kattila liedeltä. Jäähdytä seos.

2. Erottele munista keltuaiset ja valkuaiset. Sekoita keltuaiset munakaspohjaan ja vaahdota valkuaiset. Vaahtio on valmista, kun käännät kulhot ylösalaisin ja vaahto pysyy kulhossa. Lisää vaahto kevyesti sekoittaen seokseen.

3. Levitä seos voidellun leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 225 asteessa noin 20 minuuttia. Kumoa munakasrulla voidellun leivinpaperin päälle.

4. Täytettä varten sekoita pehmeä tuorejuusto ja smetana paloitellun savulohen kanssa. Mausta puristetulla valkosipulilla ja tillisilpulla. 

5. Levitä täyte jäähtyneen munakaspohjan päälle ja kääri rullalle kääretortun tapaan. Koristele kokonaisilla kirsikkatomaateilla ja tarjoa esimerkiksi salaatin kanssa.

Vinkki! Voit valmistaa ja täyttää munakasrullan jo tarjoilua edeltävänä päivänä. Kääri se tiukasti leivinpaperiin ja säilytä muovipussissa jääkaapissa.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.