6 kpl

3 pientä kesäkurpitsaa
2 pientä munakoisoa

Lisäksi
noin ½ dl öljyä
2 valkosipulinkynttä
1-1 ½ dl parmesaanijuustoraastetta
suolaa ja mustapippurirouhetta

---

1. Leikkaa kesäkurpitsat ja munakoisot ohuiksi viipaleiksi. Sekoita keskenään öljy ja murskatut valkosipulinkynnet.

2. Levitä munakoisoviipaleet uunipellille leivinpaperille ja ripottele päälle suolaa. Nosta pelti hetkeksi sivuun.

3. Pane toiselle leivinpaperille uunipellille öljyseoksella kevyesti voidellut kesäkurpitsaviipaleet. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa 15 minuuttia tai kunnes palat ovat selkeästi paahtuneet. Nosta jäähtymään.

4. Taputtele munakoisoviipaleilta pinnalle hikoillut neste talouspaperiin. Voitele viipaleet lopulla öljy- valkosipuliseoksella. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 15 minuuttia tai kunnes palat ovat selkeästi paahtuneet. Nosta jäähtymään.

5. Teippaa jämäkästä, uunia kestävästä muovikalvosta kuusi pyöreää, matalaa, halkaisijaltaan noin 10 senttistä lieriömuottia. Tarkoitukseen sopivat myös esim. valmiit runebergintorttumuotit.

6. Pane muotit leivinpaperin päälle vaikka pienelle tarjottimelle ja lado paahtuneet vihannesviipaleet tiiviiksi kerroksiksi lieriön sisään. Ripottele kerrosten väliin parmesaanijuustoraastetta sekä hiukan suolaa ja rouhittua mustapippuria.

7. Paina valmiit kiekot tiiviiksi ja suojaa pinta muovikelmulla. Halutessasi voit asettaa päälle painon. Nosta viileään vähintään kolmeksi tunniksi.

8. Ennen tarjoilua poista lieriöt ja koristele pinta parmesaanilastuilla tai -raasteella.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.