4 annosta

500 g parsaa

Kastike
150–175 g voita tai margariinia
3 keltuaista
3 rkl kuivaa valkoviiniä
ripaus suolaa
1 tl sokeria
ripaus valkopippuria
1 rkl sitruunamehua
2 rkl kermavaahtoa tai vaahdotettua smetanaa

---


1. Keitä parsat. Sulata voi.

2. Laita keltuaiset, viini, suola, sokeri ja valkopippuri kuumentamista kestävään kulhoon. Laita kulho vesikattilan päälle. Kuumenna pienellä lämmöllä ja vatkaa vesihauteessa keltuaisseosta voimakkaasti, kunnes seos sakenee.

3. Nosta kattila liedeltä ja lisää sulatettu voi koko ajan sekoittaen. Lisää seuraavaksi sitruunamehu ja sekoita voimakkaasti. Juuri ennen tarjoilua sekoita kermavaahto kastikkeeseen.

Teksti Kiia Renko, kuva Arto Vuohelainen

Makea bataattilaatikko on joulun uusi hitti.

1–1,2 kg bataatteja
2–3 dl  maitoa
½ dl vehnäjauhoja
2–3 rkl siirappia
½ tl  kardemummaa
½ tl  kanelia
1 tl suolaa
2 rkl sitruunamehua

Pinnalle
3 rkl korppujauhoja
2 rkl voita

---
 

1. Kuori ja lohko bataatit. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes bataatit ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä bataattisose haaleaksi. Lisää loput aineet ja sekoita hyvin.

2. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Laita päälle muutama voinokare. Paista 150 asteessa uunin alatasolla noin 1½ tuntia.

 

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.