6-8 annosta

400 g paistijauhelihaa
1 muna
½ tl suolaa
2 rkl korppujauhoja
1 ps (125 g) maustamattomia cashew-pähkinöitä (esim. Pirkka)

Teriyakityylinen maustekastike
1 dl japanilaista soijakastiketta
1 dl sakea (alkoholi haihtuu kuumennettaessa)
1 rkl hunajaa, vaahterasiirappia tai palmusokeria
½-1 limetin mehu
2 valkosipulinkynttä puserrettuna
runsaasti (ainakin peukalon pituinen pätkä) tuoretta inkivääriä hienoksi raastettuna  
1 tuore chilipalko pieninä paloina

Paistoksen päälle
2 ruukkua tuoretta korianteria hienoksi silputtuna.

---


1. Yhdistä kaikki maustekastikkeen aineet ja keitä hiljalleen 20 minuuttia. Älä pelästy vahvaa makua tässä vaiheessa. Jäähdytä kastike.

2. Paahda pähkinät kuivalla pannulla. Ota noin 2/3 määrästä ja rouhi muruiksi. Sekoita rouhe jauhelihan joukkoon, lisää maustekastike (jätä pieni annos ?voiteluun?) ja sekoita hyvin.

3. Lisää jauhelihaan myös suolaa, muna ja korppujauhot.

4. Laita nelikulmaisen uunivuoan pohjalle tai uunipellille leivinpaperia. Tasoita lihaseos sen päälle ohueksi levyksi (noin 1½ cm). Voitele pinta maustekastikkeella.

5. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 25-30 minuuttia.

6. Silppua tuore korianteri hienoksi ja levitä paistoksen päälle. Leikkaa lihalevy pieniksi ruuduiksi, muotilla pyöreiksi tai muun mallisiksi.

7. Lisää palojen päälle loput paahdetut cashewpähkinät. Nauti kasvis-/nuudeliwokin, riisin tai perunan, leivän, salaatin tms. kanssa.

Vinkki! Tuoreista raaka-aineista tulee aidoin maku, mutta mm. inkivääriä ja chiliä saa valmiina murskana kaupoista.

Ohje Kristiina Koivisto, Rajamäki

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.