Ne ovat hyviä, terveellisiä ja lähes ilmaisia. Lisäksi nokkossipsit valmistuvat muutamassa sekunnissa.

Nokkosenlehdet ovat parhaimmillaan nyt, ennen kuin nokkoset kukkivat ja lehdet muuttuvat vähän kitkeriksi. Kertakäyttöhanska tai muovipussi käteen ja nokkosia keräämään siis.

Poimi nokkoset puhtaalta maalta. Nyppäise koriin kasvin ylimmät, nuoret versot.

Jos nokkoset ryöppää, niistä saa "pinaattia", ja silputtua, ryöpättyä nokkosta voi laittaa keittoihin, muhennoksiin, sämpylätaikinaan, juustopiirakkaan tai vaikka lettuihin.

Jos lehdet kuivaa esimerkiksi sanomalehden päällä, kuivattua nokkosta voi käyttää ryöpätyn nokkosen tapaan.

Uusi herkullinen tapa on friteerata lehdet. Se on nopea tapa saada terveellistä naposteltavaa. Muista, että jos sää on sateinen, lehdet pitää kuivata ennen friteeraamista.

Nokkossipsit

1-2 l tuoreita nokkosen versoja ja lehtiä

1/2-1 l rypsiöljyä kattilan laakeuden mukaan

sormisuolaa

Ravistele nokkosenlehtiä keittiöpyyhkeen sisällä niin, että mahdolliset roskat ja ötökät tippuvat pois.

Kuumenna öljy kattilassa noin 160 asteeseen. Jos sinulla ei ole lämpömittaria, testaa öljyn kuumuus tiputtamalla siihen pieni leipäpala. Kun leipäpala alkaa tiristä ja ruskettua, öljy on tarpeeksi kuuma friteeraukseen. Öljyn määrä riippuu kattilan laakeudesta. Mitä laakeampi kattila, sitä enemmän öljyä tarvitset. Öljyä ei kuitenkaan tarvita yhtä paljon kuin esimerkiksi munkkien paistamiseen, sillä nokkoset eivät vie paljon tilaa.

Muista varata lieden viereen kansi, jolla voit tukahduttaa palon, jos öljy sattuisi syttymään tuleen. Älä käytä liesituuletinta.

Kun öljy on kyllin kuumaa, heitä kattilaan kourallinen nokkosenlehtiä. Anna niiden friteerautua noin 5-10 sekuntia ja nosta reikäkauhalla lautaselle, jolla on talouspaperia. Paperi imee liian rasvan.

Friteeraa näin erä kerrallaan kaikki nokkosenlehdet.

Kun on valmista, ripottele lehdille sormisuolaa.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.