Joululehden merilohireseptissä ja manteli-perunalaatikkoresepteissä oli epätarkkuuksia. Tässä korjattu resepti.

Savuteellä graavattu merilohi
4 annosta

600 g nahatonta merilohifileetä paksuimmasta kohdasta
1 rkl sormisuolaa
1 rkl sokeria
1–2 tl savuteelehtiä (esim. Lapsang Souchong)

1. Pane teelehdet pieneen kulhoon ja kaada tilkka kiehuvaa vettä päälle. Anna seistä pari minuuttia. Valuta vesi pois.

2. Leikkaa lohi kookkaiksi kuutioiksi. Kääntele kuutiot kulhossa suolan, sokerin, valkopippurin ja valutettujen teelehtien seoksessa. Nosta kuutiot kulhossa peitettynä jääkaappiin maustumaan noin 2–3 tunniksi.

3. Pyyhi mausteseos kalakuutioiden pinnasta mahdollisimman tarkkaan.
Paista palat kuumassa paistinpannussa öljyssä: ensin 1 minuutti toiselta puolelta, käännä palat ja jatka paistamista 30 sekuntia. Kala saa jäädä keskeltä punertavaksi.

Manteli-perunalaatikko
8 annosta

1 kg kiinteitä perunoita (esim. Siikli)
2 dl mantelimaitoa (esim. Alpro)
1/2 pkt (à 250 g) mascarponejuustoa
3–5 rkl mantelitahnaa (esim. Rapunzel)
2 kananmunan keltuaista
1 1/2 tl suolaa

1. Keitä perunat kuorineen kypsiksi, koosta riippuen 15–25 minuuttia. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kuori kuumat perunat ja viipaloi ne uunivuokaan.

2. Yhdistä mantelitahna, mantelimaito mascarpone, keltuaiset ja suola kuumentamalla niitä hetken ajan. Valuta seos vuokaan.

3. Kypsennä uunin keskitasolla 200 asteessa noin 25 minuuttia, kunnes neste on hyytynyt. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua.

Vinkki! Mantelitahnaa myy esimerkiksi Ruohonjuuri.

OIKAISU: Kodin Kuvalehden Joulu-erikoisnumerossa sivulla 52 julkaistussa manteli-perunalaatikon ohjeessa oli virheitä. Laatikkoon ei laiteta kokonaista kananmunaa, vaan 2 kananmunan keltuaista. Mantelimaidon oikea määrä on 2 dl, ei 3 1/2 dl. Mantelitahnaa voi lisätä 3–5 rkl. Laatikkoa kypsennetään uunissa 25 minuuttia, eli 5 minuuttia pidempään kuin lehden ohjeessa neuvotaan. Myös savuteellä graavatun lohen ohjeessa oli virhe. Savuteelehtiä ei käytetä kuivina, vaan niiden päälle kaadetaan tilkka kiehuvaa vettä ja lehtien annetaan olla vedessä parin minuutin ajan. Toimitus pahoittelee virheitä.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.