Joululehden merilohireseptissä ja manteli-perunalaatikkoresepteissä oli epätarkkuuksia. Tässä korjattu resepti.

Savuteellä graavattu merilohi
4 annosta

600 g nahatonta merilohifileetä paksuimmasta kohdasta
1 rkl sormisuolaa
1 rkl sokeria
1–2 tl savuteelehtiä (esim. Lapsang Souchong)

1. Pane teelehdet pieneen kulhoon ja kaada tilkka kiehuvaa vettä päälle. Anna seistä pari minuuttia. Valuta vesi pois.

2. Leikkaa lohi kookkaiksi kuutioiksi. Kääntele kuutiot kulhossa suolan, sokerin, valkopippurin ja valutettujen teelehtien seoksessa. Nosta kuutiot kulhossa peitettynä jääkaappiin maustumaan noin 2–3 tunniksi.

3. Pyyhi mausteseos kalakuutioiden pinnasta mahdollisimman tarkkaan.
Paista palat kuumassa paistinpannussa öljyssä: ensin 1 minuutti toiselta puolelta, käännä palat ja jatka paistamista 30 sekuntia. Kala saa jäädä keskeltä punertavaksi.

Manteli-perunalaatikko
8 annosta

1 kg kiinteitä perunoita (esim. Siikli)
2 dl mantelimaitoa (esim. Alpro)
1/2 pkt (à 250 g) mascarponejuustoa
3–5 rkl mantelitahnaa (esim. Rapunzel)
2 kananmunan keltuaista
1 1/2 tl suolaa

1. Keitä perunat kuorineen kypsiksi, koosta riippuen 15–25 minuuttia. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kuori kuumat perunat ja viipaloi ne uunivuokaan.

2. Yhdistä mantelitahna, mantelimaito mascarpone, keltuaiset ja suola kuumentamalla niitä hetken ajan. Valuta seos vuokaan.

3. Kypsennä uunin keskitasolla 200 asteessa noin 25 minuuttia, kunnes neste on hyytynyt. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua.

Vinkki! Mantelitahnaa myy esimerkiksi Ruohonjuuri.

OIKAISU: Kodin Kuvalehden Joulu-erikoisnumerossa sivulla 52 julkaistussa manteli-perunalaatikon ohjeessa oli virheitä. Laatikkoon ei laiteta kokonaista kananmunaa, vaan 2 kananmunan keltuaista. Mantelimaidon oikea määrä on 2 dl, ei 3 1/2 dl. Mantelitahnaa voi lisätä 3–5 rkl. Laatikkoa kypsennetään uunissa 25 minuuttia, eli 5 minuuttia pidempään kuin lehden ohjeessa neuvotaan. Myös savuteellä graavatun lohen ohjeessa oli virhe. Savuteelehtiä ei käytetä kuivina, vaan niiden päälle kaadetaan tilkka kiehuvaa vettä ja lehtien annetaan olla vedessä parin minuutin ajan. Toimitus pahoittelee virheitä.