Lanttulaatikko, porkkanalaatikko ja imelletty perunalaatikko ovat kinkun ohessa varmimpia vieraita joulupöydässä. Näillä resepteillä laitat pehmeät ja perinteiset joululaatikot.

Porkkanalaatikko
1 ½ kg porkkanoita
(1-2 rkl hienoksiraastettua tuoretta inkivääriä)
2 ½ dl kuohu- tai ruokakermaa
4 dl riisipuuroa
¼-½ tl muskottipähkinää
2-4 tl suolaa
3-4 rkl siirappia
2 rkl sitruunamehua
3 munaa

1. Kuori ja paloittele porkkanat. Keitä kypsiksi, valuta siivilässä ja soseuta. Kuori inkivääri ja raasta raastimen hienolla terällä, jos käytät sitä mausteena.

2. Lisää kaikki loput aineet hieman jäähtyneeseen porkkanasoseeseen.

3. Kaada seos kahden litran vetoiseen, voilla voideltuun uunivuokaan. Täytä vuoka puolilleen, ettei ruoka kiehu yli kypsyessään. Ripottele pinnalle vielä hieman korppujauhoja.  Painele lusikalla koristesyvennyksiä ruuan pintaan ja laita muutama voinokare päälle.

4. Paista 150 asteessa uunin alatasolla 1 ½ -2 tuntia.

---

Imelletty perunalaatikko
1 ½ kg jauhoisia perunoita
½ dl vehnäjauhoja
50-75 g voisulaa
6 dl maitoa
2 tl suolaa
½-1 dl siirappia

1. Keitä perunat kuorineen tai kuorimatta. Kaada keitinvesi erilliseen kulhoon. Kuori kuumat perunat ja soseuta kuumana. Lisää keitinvettä niin paljon, että saat soseesta löysän puuromaista. Lisää vehnäjauhot ja sekoita hyvin.

2. Voitele 2-litrainen uunivuoka ja kaada perunavelli vuokaan. Peitä se foliolla. Anna perunoiden imeltyä 50-asteisessa uunissa yön yli. Vuoan voi nostaa imeltymään peitettynä myös esimerkiksi pesuhuoneen lattialle, jossa on lattialämmitys.

3. Paistamista ennen lisää seokseen voisula, maito vähitellen, suola ja siirappi. Perunasoseesta pitää tulla paksuhkoa velliä. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Täytä vuoka noin puoleen väliin, ettei ruoka kypsyessään kuohu yli. Voit laittaa pinnalle myös muutaman voinokareen.

4. Paista 150 asteessa uunin alatasolla pari tuntia.

---

Lanttulaatikko
1 ½ kg lanttuja
½ dl korppujauhoja
3 dl kermaa
¼ - ½ muskottipähkinää
1-3 tl suolaa
3-4 rkl siirappia
2 rkl sitruunamehua
3 munaa

1. Kuori ja paloittele lantut. Keitä pehmeiksi. Valuta ja soseuta.

2. Turvota korppujauhoja kermassa 10 minuuttia. Sekoita seos tasaiseksi. Sekoita kaikki aineet jäähtyneeseen lanttuseokseen.

3. Kaada ruoka voideltuun, kahden litran vetoiseen, voideltuun uunivuokaan. Täytä vuoka puolilleen. Ripottele pinnalle vielä hieman korppujauhoja.

4. Painele lusikalla koristesyvennyksiä ruuan pintaan ja laita muutama voinokare päälle.

5. Paista 150 asteessa uunin alatasolla 1 ½ -2 tuntia.

 

Kysely

Mikä näistä on sinusta paras joululaatikko?

lanttulaatikko
lanttulaatikko
40.0%
imelletty perunalaatikko
imelletty perunalaatikko
29.6%
bataattilaatikko
bataattilaatikko
16.7%
porkkanalaatikko
porkkanalaatikko
11.7%
maksalaatikko
maksalaatikko
1.7%
Ääniä yhteensä: 280
3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.