300 g kasviksia henkeä kohden; porkkanaa, palsternakkaa, punajuurta, bataattia, valkosipulia, paprikaa, kirsikkatomaatteja

Mausteeksi
rypsiöljyä
porkkanalle hienonnettua inkivääriä tai rakuuna
palsternakalle paprika- tai chilijauhetta
punajuurelle timjamia
bataatille currya
paprikalle ja tomaatille oreganoa ja basilikaa
suolaa

---


1. Pese ja kuori tai puhdista kasvikset.

2. Pilko juurekset noin sormen paksuisiksi lohkoiksi. Kirsikkatomaatit voit jättää kokonaisiksi ja valkosipulit kynsiksi.

3. Mausta kasvikset. Lisää tilkka öljyä, ripaus suolaa ja sopivat mausteet kulhoon. Sekoita kukin kasvislaatu erikseen mausteöljyssään.

4. Siirrä juurekset ryhmittäin leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.

5. Kypsennä juureksia 200-asteisen uunin keskitasolla 15 minuuttia. Lisää pellille nopeimmin kypsyvät paprikat ja tomaatit. Jatka kunnes kasvikset ovat napakan kypsiä. Tarjoa dippikastikkeen kanssa.

Vinkki! Maustaessa 1 tl kuivattua yrttiä vastaa 1-2 rkl tuoretta. Lohkoperunat kypsyvät uunissa samanaikaisesti.

Teksti Christina Aaltio, ohje Päivi Jämsén, kuva Jaakko Lukumaa

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.