4 hengelle

4 broilerin rintafileetä, maustamatonta tai valmiiksi marinoitua
4 rkl oliiviöljyä
suolaa, vastarouhittua mustapippuria

Paahdetut perunat
1 kg varhaisperunoita
2 solo-valkosipulinkynttä
½ dl rypsi- tai oliiviöljyä
1 rkl juoksevaa hunajaa
suolaa, vastarouhittua mustapippuria

Kastike
2 valkosipulinkynttä
3 dl kreikkalaista tai turkkilaista jogurttia
1 rkl sitruunamehua
1 tl jauhettua juustokuminaa (jeera)
1 tl jauhettua paprikaa tai ripaus chilijauhetta
1 dl tuoreita yrttejä hienonnettuna, esim. korianteria ja ruohosipulia
suolaa, vastarouhittua mustapippuria

Lisäksi
salaattia tai keitettyjä kesäkasviksia

---


1. Valmista ensin kastike. Kuori ja hienonna valkosipulit. Yhdistä muiden aineiden kanssa. Anna maustua viileässä vähintään tunti.

2. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Raaputa perunat puhtaiksi ja laita kulhoon. Kuori ja puolita valkosipulit. Yhdistä valkosipulit, perunat ja öljy. Mausta hunajalla, suolalla ja pippurilla. Sekoita kastike perunoiden kanssa.

3. Kaada perunat uunivuokaan tai leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Paista uunissa keskitasolla 25–45 minuuttia. Sekoita perunoita muutaman kerran paistamisen aikana, niin ne kypsyvät tasaisesti.

4. Valmista broileri perunoiden kypsyessä. Pyyhi fileet talouspaperilla ja sivele öljyllä. Mausta suolalla ja pippurilla. Grillaa keskilämmöllä grillissä välillä käännellen, kunnes rintafileet ovat kypsiä. Tarjoile perunoiden, salaatin ja jogurttikastikkeen kanssa.

Vinkki! Voit halutessasi tehdä samantyyppisiä perunoita ulkona muurikkapannulla. Paista kypsiin, kylmiin perunoihin kauttaaltaan kaunis väri öljyssä. Lisää hunaja ja mausteet juuri ennen tarjoilua.

Teksti Sanna Kekäläinen, kuva Sanna Peurakoski

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.