40 hengelle

2½-3 kg naudan sisäfileetä (2-3 fileetä)
2-4 rkl suolaa
rouhittua mustapippuria
tuoretta rosmariinia, timjamia, persiljaa

---


1. Poista fileiden pinnalta kalvot tai pyydä kauppiasta tekemään se. Ota liha huoneenlämpöön pari tuntia ennen paistamista.

2. Hiero hieman suolaa kaikkialle lihan päälle juuri ennen ruskistamista. Ruskista liha kevyesti joka puolelta voissa kuumalla pannulla.

3. Laita fileet uunipellille leivinpaperin päälle ja hiero pintaan vielä reilusti suolaa sekä rouhittua mustapippuria. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 20-25 minuuttia, riippuen siitä, kuinka roseena haluat lihan.

4. Nosta fileet yksitellen folion päälle. Silppua päälle reilusti tuoreita yrttejä. Kääri liha tiukasti folioon ja anna maustua 15 minuuttia. Viipaloi juuri ennen tarjoilua.

Vinkki! Lihalle sopii hyvin kastike, jossa majoneesi ohennetaan juoksevaksi vedellä. Kastike maustetaan wasabilla, suolalla ja sokerilla. Lihan voi tarjota lämpimänä tai kylmänä.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.