4 hengelle

250 g leveää riisinuudelia
3 kevätsipulia tai pala purjoa
1 pkt (270 g) maustamatonta tofua
2 valkosipulinkynttä
3 rkl rypsiöljyä
1 muna
1 rkl sitruunan mehua
½ dl kalakastiketta tai soijaa
1 rkl sweet chiliä
200 g katkarapuja
1 dl ituja

---


1. Laita nuudelit kattilaan kiehuvaan veteen. Lisää joukkoon tilkka öljyä. Kun vesi kiehuu uudelleen, keitä nuudeleita 3 minuuttia. Kaada vesi pois ja huuhtele nuudelit kylmällä vedellä.

2. Hienonna kevätsipulit ja kuutioi tofu. Kuori ja viipaloi valkosipulit. Kuullota silppua tofupalojen kanssa pinnoitetulla pannulla öljyssä muutama minuutti. Lisää joukkoon nuudelit. Jatka paistamista koko ajan sekoittaen, kunnes seos on lämmintä.

3. Siirrä seosta pannun reunoille ja riko muna keskelle. Lisää tarvittaessa hieman öljyä. Paista muna kokkeliksi ja sekoita se nuudeliseokseen.

4. Lisää pannulle loput aineet ja sekoita, kunnes ruoka on lämmintä.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.