Neljälle

Paistettu lampaansisäfilee
800 g lampaan sisäfileetä
suolaa
rouhittua mustapippuria
timjamia
voita

Hiero suolaa ja mustapippuria fileisiin.
Paista lihan pintaan kaunis väri timjamilla maustetussa voissa.
Ota fileet pannulta ja kääri folioon vetäytymään.

Vinkki! Pehmennä voi ja sekoita siihen silputtua timjamia. Näin saat mehevää timjamivoita.

---

Balsamiliemi
1-2  porkkanaa
1 ½ dl  hienonnettua salottisipulia
1 valkosipulinkynsi
voita
2 tl sokeria
½ l viiniä
2 l häränhäntälientä
1 tl tomaattipyreetä
1 dl balsamiviinietikkaa
rouhittua mustapippuria
suolaa

Paista kuoritut porkkanat, sipuli ja valkosipuli kattilassa. Lisää sokeri.
Kaada vihannesten päälle viini kiehumaan. Lisää häränhäntäliemi ja mausta tomaattipyreellä. Keitä lientä kokoon, kunnes rakenne muuttuu paksummaksi.
Mausta balsamiviinietikalla ja mustapippurilla. Maista ja lisää suola.

Vinkki!
Häränhäntäliemen saat korvattua häränlihafondista valmistetulla liemellä.

---

Valkosipulivoi
100 g voita
1 pieni kuorittu valkosipulinkynsi
1 rkl pilkottua persiljaa
suolaa
pippuria

Vatkaa pehmeä voi valkoiseksi ja ilmavaksi vaahdoksi. Mausta murskatulla valkosipulilla ja persiljalla, suolalla ja pippurilla.
Levitä voi voipaperille. Rullaa se noin 1 ½ sentin paksuiseksi pötköksi.
Anna kovettua jääkaapissa.
Leikkaa pötkö ennen tarjoilua 5 sentin paloiksi.

---

Vihanneshöystö
2 dl vihreitä papuja
1 pieni punasipuli
voita
rouhittua mustapippuria
suolaa

Puhdista pavut ja leikkaa saman mittaisiksi. Keitä nopeasti.
Kuori ja leikkaa sipuli ohuiksi lohkoiksi. Paista punasipuliveneitä voissa.
Lisää pavut pannulle. Mausta mustapippurilla ja suolalla.

---

Peruna- ja sienikakku
600 g jauhoisia perunoita
3 dl kantarelleja
voita
suolaa
valkopippuria
1 dl raastettua mustaleimaemmentalia
noin 2 rkl kermaa

Keitä kuoritut perunat pehmeiksi. Kaada vesi.
Paista peratut ja paloitellut kantarellit voissa. Lisää suola ja pippuri.
Survo perunat. Lisää kantarellit, nokare voita, juustoraaste ja kerma. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.
Painele perunasekoitus uunivuokaan. Jäähdytä.
Lämmitä ennen tarjoilua 150-asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia.

---

Tarjoa näin! Laita vihanneshöystöä lautasen pohjalle, lisää päälle peruna-sienikakkua. Aseta lampaanfilee päällimmäiseksi. Tiputa balsamilientä lautaselle ja koristele annos herneenversoilla ja valkosipulivoilla.


3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.