Fenkolikastike

1 punainen paprika
200 g fenkolia
1 tomaatti
2 dl kuivaa valkoviiniä
1 prk (200 g) ranskankermaa
2 rkl hummerifondia
1 rkl tomaattipyreetä
1 tl paprikajauhetta

1. Kiehauta paloitellut vihannekset pehmeiksi viinissä noin 10 minuuttia. Sekoita ja lisää muut aineet.

2. Soseuta tasaiseksi kastikkeeksi ja kiehauta.

3. Tarkista maku. Lisää halutessasi suolaa tai vielä vähän fondia.

Vinkki! Ripaus sokeria pyöristää kastikkeen makua.

_______

Risottotäytteiset uunipaprikat

2 isoa paprikaa

Parmesaanirisotto
1 iso sipuli
3 rkl öljyä
2 dl risottoriisiä
8 dl kasvislientä
2 dl valkoviiniä
1 sitruunan mehu
50 g voita tai margariinia
1 dl parmesaaniraastetta
2-3 rkl hunajaa

1. Kuori ja silppua sipuli hienoksi. Kuullota öljyssä isossa paistokasarissa.

2. Lisää riisit kuullottumaan muutamaksi minuutiksi. Lisää kasvislientä sitä mukaa, kuin riisi imee nesteen. Tarkista, imeekö riisi 8 dl nestettä viinin lisäksi, vai riittääkö vähempi.
Lisää lopuksi valkoviini, sitruunamehu, voi, parmesaani ja hunaja.

3. Kypsennä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Risotto saa jäädä hyvin löysäksi.

4. Halkaise tällä välin paprikat ja poista siemenet. Täytä paprikat risotolla ja paista 200 asteessa uunin keskitasolla 20-25 minuuttia. Tarjoa kalan ja kastikkeen kanssa.

_________

Paistettua siikaa

600-800 g siikafileitä
voita paistamiseen
suolaa
sitruuna- tai limettimehua
tillisilppua

1. Kuumenna voi pannulla kullanruskeaksi. Varo paistamasta liikaa, jotta kalafileet eivät murene rikki.

2 .Paista kalafileet nopeasti molemmin puolin. Mausta suolalla ja sitrusmehulla. Ripottele päälle tillisilppua.


3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.