Neljälle

Paistetut ahvenfileet
8 ahvenfileetä
2 dl vehnäjauhoja
voita
suolaa
rouhittua mustapippuria
Leivitä ahvenfileet jauhoissa ja paista ruskeiksi voissa.
Mausta suolalla ja pippurilla.

---

Akvaviittikastike
3 dl valkoviiniä
1 dl hienonnettua sipulia
1 rkl kuminaa
1 tl tillin siemeniä
4 dl rapulientä
1 dl kermaa
100 g voita
2 rkl akvaviittisnapsia
suolaa
rouhittua mustapippuria

1. Keitä valkoviiniä, sipulia, kuminaa ja tillin siemeniä niin kauan, että kattilaan jää desilitra lientä.

2. Lisää rapuliemi ja keitä kastiketta kokoon, kunnes puolet nesteestä on jäljellä.

3. Lisää kerma ja voi. Mausta akvaviitilla, suolalla ja pippurilla.

4. Vaahdota kastike ennen tarjoilua sauvasekoittimella.

Vinkki! Saat rapuliemen paitsi keittämällä sen ravuista, myös valmiista, pullossa myytävästä hummerifondista.

---

Lämmin perunasalaatti
4-8 keitettyä perunaa
2 porkkanaa
voita
½ dl ryöpättyjä sokeriherneitä
½ dl kuorittua punasipulia
suolaa
rouhittua mustapippuria
Koristeeksi
herneenversoja

Kuori kypsät perunat ja esikeitetyt porkkanat. Paloittele porkkanat reiluiksi lohkoiksi. Paista vihannekset nopeasti voissa. Mausta suolalla ja pippurilla.

---

Tarjoa näin! Laita lämmin perunasalaatti lautaselle. Asettele paistetut ahvenfileet päälle ja kaada fileiden päälle vähän akvaviittikastiketta. Koristele herneenversoilla.


3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.