6-8 palaa

Pohja
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
1/2 dl maitoa
1 dl ruokaöljyä

Täyte
1 iso sipuli
öljyä paistamiseen
1 prk (70 g) tomaattipyreetä
1 tlk (400 g) valkoisia papuja tomaattikastikkeessa
2-3 valkosipulin kynttä
1-2 tl rouhittua mustapippuria
1 ruukku tuoretta oreganosilppua
1/2-1 tl suolaa
tomaattisiivuja

Pinnalle
2 dl juustoraastetta
2 munaa
2 dl ruokakermaa tai maitoa

---


1. Nypi taikina-aineet pehmeäksi taikinaksi. Painele taikina 24-26 senttiseen voideltuun vuokaan. Painele taikinaa myös reunoille.

2. Kuori ja silppua sipuli. Ruskista kevyesti pannulla.

3. Levitä tomaattipyree pohjataikinan päälle vuokaan. Levitä ruskistetut sipulit pyreen päälle.

4. Sekoita keskenään pavut liemineen, silputut valkosipulin kynnet ja mausteet. Kaada täyte sipulien päälle.

5. Leikkaa tomaateista ohuita viipaleita ja asettele paputäytteen päälle.

6. Sekoita juustoraaste, munat ja kerma keskenään. Kaada täytteen päälle.

7. Paista 200 asteessa ensin uunin alatasolla 10 minuuttia. Nosta vuoka uunin keskitasolle ja jatka paistamista 15-20 minuuttia.

8. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoamista.

Vinkki! Voit silputa juustoksi myös Koskenlaskija-sulatejuustoa.

Ohje Irene Ketola, Porvoo

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.