4–6 hengelle lisäkkeenä

6 dl keitettyjä erivärisiä papuja *

Marinadi
1 punasipuli
3 valkosipulinkynttä
1 miedohko chilipalko
2 rkl punaviinietikkaa
1 tl suolaa
½ tl sokeria
½ tl vastarouhittua mustapippuria
1½ dl oliiviöljyä

Tarjoiluun
1 avokado
1 rkl sitruunamehua
1 ras (250 g) kirsikkatomaatteja
1 dl hienonnettuja yrttejä, esim. lehtipersiljaa tai korianteria

---


1. Tee marinadi. Kuori ja hienonna sipulit. Kuutioi chili, poista siemenet ja kanta. Laita sipuli- ja chilisilppu kulhoon. Ripottele päälle suola, sokeri ja pippuri. Kaada päälle viinietikka ja anna maustua noin viisi minuuttia.

2. Lisää öljy ja pavut. Anna maustua jääkaapissa. Pavut säilyvät hyvinä noin kolme päivää, joten voit halutessasi tehdä salsan loppuun myöhemmin.

3. Kuutioi avokado ja pirskottele päälle sitruunamehua tummumisen estämiseksi. Puolita tomaatit. Yhdistä kasvikset, yrtit ja pavut.

* Papujen keittäminen:
4 dl kuivattuja papuja, 1 l vettä, 1 sipuli,
1 laakerinlehti, 1 tl suolaa
Laita pavut kylmään, väljään veteen, jossa ei ole suolaa. Nosta jääkaappiin 8 tunniksi. Sen jälkeen kaada liotusvesi pois. Laita pavut uudelleen 1 litraan kylmää vettä.

Kuori ja lohko sipuli. Laita se veteen papujen, laakerinlehden ja suolan kanssa. Keitä, kunnes pavut ovat kypsiä. Pienet, valkoiset pavut kypsyvät noin 30 minuutissa, keskikokoiset 11/2 tunnissa ja suuret litteät 30–45 minuutissa. Adukipapujen kypsymisaika on noin 1 tunti, mustien papujen 30–45 minuuttia ja punaisten papujen noin
45 minuuttia.

Papuja kannattaa keittää kerralla isompi määrä. Pakasta loput. Pavut turpoavat keitettäessä. Neljästä desistä tulee noin kahdeksan desiä.

Teksti Sanna Kekäläinen, kuva Sanna Peurakoski