4–6 hengelle lisäkkeenä

6 dl keitettyjä erivärisiä papuja *

Marinadi
1 punasipuli
3 valkosipulinkynttä
1 miedohko chilipalko
2 rkl punaviinietikkaa
1 tl suolaa
½ tl sokeria
½ tl vastarouhittua mustapippuria
1½ dl oliiviöljyä

Tarjoiluun
1 avokado
1 rkl sitruunamehua
1 ras (250 g) kirsikkatomaatteja
1 dl hienonnettuja yrttejä, esim. lehtipersiljaa tai korianteria

---


1. Tee marinadi. Kuori ja hienonna sipulit. Kuutioi chili, poista siemenet ja kanta. Laita sipuli- ja chilisilppu kulhoon. Ripottele päälle suola, sokeri ja pippuri. Kaada päälle viinietikka ja anna maustua noin viisi minuuttia.

2. Lisää öljy ja pavut. Anna maustua jääkaapissa. Pavut säilyvät hyvinä noin kolme päivää, joten voit halutessasi tehdä salsan loppuun myöhemmin.

3. Kuutioi avokado ja pirskottele päälle sitruunamehua tummumisen estämiseksi. Puolita tomaatit. Yhdistä kasvikset, yrtit ja pavut.

* Papujen keittäminen:
4 dl kuivattuja papuja, 1 l vettä, 1 sipuli,
1 laakerinlehti, 1 tl suolaa
Laita pavut kylmään, väljään veteen, jossa ei ole suolaa. Nosta jääkaappiin 8 tunniksi. Sen jälkeen kaada liotusvesi pois. Laita pavut uudelleen 1 litraan kylmää vettä.

Kuori ja lohko sipuli. Laita se veteen papujen, laakerinlehden ja suolan kanssa. Keitä, kunnes pavut ovat kypsiä. Pienet, valkoiset pavut kypsyvät noin 30 minuutissa, keskikokoiset 11/2 tunnissa ja suuret litteät 30–45 minuutissa. Adukipapujen kypsymisaika on noin 1 tunti, mustien papujen 30–45 minuuttia ja punaisten papujen noin
45 minuuttia.

Papuja kannattaa keittää kerralla isompi määrä. Pakasta loput. Pavut turpoavat keitettäessä. Neljästä desistä tulee noin kahdeksan desiä.

Teksti Sanna Kekäläinen, kuva Sanna Peurakoski

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.