16-20 kpl

5 dl maitoa tai vettä
2 tl suolaa
2 rkl hunajaa tai siirappia
3 dl kaurahiutaleita tai isoja spelttihiutaleita
noin 11 dl vehnäjauhoja
1 ps kuivahiivaa tai 30 g tuoretta
2 dl parmesaaniraastetta
½ dl ruokaöljyä

Pinnalle
parmesaaniraastetta

---

1. Kuumenna neste kädenlämpöistä kuumemmaksi, jos käytät kuivahiivaa (kädenlämpöiseksi, jos käytät tuoretta).

2. Liuota suola ja hunaja sekaan (sekä tuorehiiva). Lisää kaurahiutaleet ja osa jauhoista sekä kuivahiiva. Alusta taikinaa ja lisää jauhot juustoraasteen kanssa vähitellen. Lisää lopuksi öljy ja hieman jauhoja. Tarkista jauhojen määrä. Se riippuu siitä, mitä jauhoja ja hiutaleita käytät. Jätä taikina pehmeäksi ja lisää jauhoja mieluummin leivontavaiheessa, kuin että se olisi liian kovaa ennen kohotusta. Kohota taikina liinan alla kaksinkertaiseksi.

3. Kumoa taikina jauhotetulle työpöydälle ja pyörittele pötköksi. Leikkaa pötköstä pienen sämpylän kokoisia taikinapaloja. Pyörittele taikinapalat sämpylöiksi ja kohota liinan alla 20 minuuttia. Voitele sämpylät vedellä ja ripottele pinnalle parmesaaniraastetta. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla 10-12 minuuttia.

Vinkki! Voit tehdä taikinan edellisenä iltana ja pyöritellä sämpylät odottamaan yöksi jääkaappiin, niin saat aamulla vaivattomasti ihania, tuoreita sämpylöitä.

Teksti Kiia Renko, kuva Tuomas Kolehmainen

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.