250 g parsakaalia
1 sipuli
200 g nauhapastaa (tagliatelle)
1 l vettä
2 tl öljyä
2 dl pastan keitinvettä
100 g kevytsulatejuustoa
¼ tl mustapippuria
100 g saunapalvikinkkua
½ dl silputtua basilikaa

Pinnalle
basilikaa
voimakasta juustoraastetta

---


1. Leikkaa parsakaalin kukinnot sopiviksi annospaloiksi. Kuori varsiosa sekä sipuli ja kuutioi ne.

2. Keitä pastaa pari minuuttia ja lisää sekaan parsakaalit sekä sipuli. Keitä pasta ja kasvikset al denteksi.

3. Ota keitinvedestä 2 dl talteen, kaada pasta ja parsakaalit lävikköön ja kumoa takaisin kattilaan. Sekoita joukkoon öljy, ettei pasta liisteröidy ja pidä lämpimänä.

4. Kuumenna keitinvesi paistokasarissa ja sekoita joukkoon sulatejuusto nokareina. Mausta pippurilla. Suikaloi kinkku. Kumoa pasta ja parsakaalit kastikkeen joukkoon ja ripottele kinkkusuikaleet ja basilikasilppua päälle. Sekoita kevyesti nostellen ja kaada tarjoiluastiaan tai annoslautasille. Ripottele pinnalle basilikaa ja juustoa. Tarjoa heti.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.