Parsan ja juustopiirakan ystävä ilahtuu lempiherkkujensa kohtaamisesta! Tämä piiras onnistuu helposti ja sopii suolaiseksi iltapalaksi.

6–8:lle

12–16:n vihreän parsan nuppupäät ja varren yläosa
vettä ja suolaa keittämiseen

Taikina
125 g margariinia tai voita
3 dl vehnäjauhoa
2 rkl kylmää vettä
ripaus suolaa

Täyte
2 dl kermaa
1 dl smetanaa
2  kananmunaa
1 ½ tl dijonsinappia
maun mukaan rouhittua mustapippuria

---

1. Valmista taikina nyppimällä keskenään kulhossa paloiteltu kylmä voi, jauhot, vesi ja ripaus suolaa tasaiseksi taikinaksi. Painele taikina leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille ja nosta taikina vuokineen viileään puoleksi tunniksi.

2. Käsittele parsat. Käytä piirakkaan mieluiten parsojen nuput ja varren yläosat, kuituisemmat loppuvarret voit hyödyntää esimerkiksi parsakeittoon. Huuhdo parsanuput. Sekoita keskenään kaikki täytteen ainekset ja kuivaa pyyhkeen sisässä.

3. Esikypsennä taikinapohjaa keskitasolla 200 asteessa noin 10 minuuttia. Nosta vuoka uunista, kumoa päälle täyte ja nostele pinnalle parsanuput. Paista noin 30 minuuttia tai kunnes taikina on kypsää ja täyte kiinteää ja saanut kauniin paistovärin.

4. Nosta piirakka uunista ja anna sen levähtää ennen leikkaamista. Tarjoa vihreän salaatin kanssa.

Vinkki! Jos parsanuput ovat paksuja ja iäkkäitä, ne voi varmuudeksi kiehauttaa pienessä määrässä suolalla maustettua vettä. Napakan tuoreet tankoparsat eivät esikeittämistä tarvitse.

Lue myös:

Parsaa grilliin

 

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.