400 g pastaa maun mukaan

Kastike
200 g ruusukaalia
1 pkt pekonia
4 tomaattia
2 dl kermaa
sitruunapippuria
suolaa

Lisäksi
silputtua basilikaa
fetajuustoa tai parmesaania

---


1. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Siivilöi.

2. Kiehauta vettä ja keitä ruusukaalia suolalla maustetussa vedessä noin 10 minuuttia. Valuta vesi ja huuhtele kaalit kylmän, juoksevan veden alla.

3. Paista pekonisiivut rapeiksi molemmin puolin ja paloittele suupaloiksi. Paloittele myös tomaatit.

4. Laita pekonipalat ja kerma pannulle. Kuumenna sekoitellen 5 minuuttia. Lisää tomaattipalat ja ruusukaalit. Jatka hämmennystä muutama minuutti. Mausta pippurilla ja suolalla.

5. Lisää lopuksi pasta. Sekoita ruoka hyvin ja kuumenna vielä viitisen minuuttia. Tarkista maku. Tarjoa basilikan ja juuston kanssa.

Teksti Kiia Renko, kuva Lina Tegman

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.