400 g pastaa maun mukaan

Kastike
200 g ruusukaalia
1 pkt pekonia
4 tomaattia
2 dl kermaa
sitruunapippuria
suolaa

Lisäksi
silputtua basilikaa
fetajuustoa tai parmesaania

---


1. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Siivilöi.

2. Kiehauta vettä ja keitä ruusukaalia suolalla maustetussa vedessä noin 10 minuuttia. Valuta vesi ja huuhtele kaalit kylmän, juoksevan veden alla.

3. Paista pekonisiivut rapeiksi molemmin puolin ja paloittele suupaloiksi. Paloittele myös tomaatit.

4. Laita pekonipalat ja kerma pannulle. Kuumenna sekoitellen 5 minuuttia. Lisää tomaattipalat ja ruusukaalit. Jatka hämmennystä muutama minuutti. Mausta pippurilla ja suolalla.

5. Lisää lopuksi pasta. Sekoita ruoka hyvin ja kuumenna vielä viitisen minuuttia. Tarkista maku. Tarjoa basilikan ja juuston kanssa.

Teksti Kiia Renko, kuva Lina Tegman

Makea bataattilaatikko on joulun uusi hitti.

1–1,2 kg bataatteja
2–3 dl  maitoa
½ dl vehnäjauhoja
2–3 rkl siirappia
½ tl  kardemummaa
½ tl  kanelia
1 tl suolaa
2 rkl sitruunamehua

Pinnalle
3 rkl korppujauhoja
2 rkl voita

---
 

1. Kuori ja lohko bataatit. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes bataatit ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä bataattisose haaleaksi. Lisää loput aineet ja sekoita hyvin.

2. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Laita päälle muutama voinokare. Paista 150 asteessa uunin alatasolla noin 1½ tuntia.

 

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.