12-15 kpl

1 iso (noin 1½ kg) löyhärakenteinen valkokaali
2-3 l vettä
1 tl suolaa/1 l vettä

Täyte
1 dl puuroutuvaa riisiä, rikottuja ohrasuurimoita tai ohra-riisisekoitusta
1 kasvisliemikuutio
1 iso sipuli
450 g jauhelihaa
1 dl ruokakermaa
½ dl korppujauhoa
1 tl suolaa
¼ tl valkopippuria
2 tl paprikajauhetta
½ tl meiramia

Pinnalle
2-3 rkl siirappia

Lisäksi
kaalin keitinlientä valeluun
öljyä tai voinokareita vuoan voiteluun ja kääryleiden pintaan

---


1. Poista kaalin kanta ja keitä kaalia kokonaisena suolalla maustetussa vedessä, kunnes koko kaali on pehmennyt. Ota keitinliemi talteen.

2. Irrota kaalin lehdet sisuksesta yksi kerrallaan ja kuivaa ne paperilla taputtelemalla. Ohenna tarvittaessa isojen lehtien paksuja lehtiruoteja. Hienonna poistetut lehtiruodit ja pienet kaalinlehdet silpuksi täytteeseen.

3. Keitä riisi tai ohrasuurimot kypsäksi kasvisliemessä ja valuta ne. Hienonna kuorittu sipuli ja kuullota silppua pannulla öljyssä. Sekoita täyteaineet keskenään ja ohenna seosta tarvittaessa kaalin keitinliemellä.

4. Levitä lehdet työlaudalle. Pane jokaiselle lehdelle noin 2 rkl täytettä. Taita pitkät sivut täytteen päälle ja rullaa lyhyeltä sivulta kääröksi. Nosta kääröt liitoskohta alaspäin vieretysten voideltuun uunivuokaan.

5. Valuta kääryleille siirappi. Lisää päälle pari voinokaretta tai valele hiukan öljyä. Kypsennä uunin keskitasolla 200 asteessa noin tunti. Valele kääryleitä keitinliemellä muutaman kerran kypsymisen aikana.

Teksti Marja Samuli, kuva Tuomas Kolehmainen

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.