Kesäkurpitsapiirakkaan tulee lempeää makeutta perunasta ja punasipulista. Illanistujaisiin salaatin kanssa!

Ainekset:

6-8 palaa

Pohja
100 g voita tai margariinia
½ prk rahkaa
3-3½ dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
3 rkl vettä

Täyte
½ prk rahkaa
noin 500 g keitettyä, kiinteää perunaa
1 punasipuli
noin 300 g kesäkurpitsaa
1 dl timjamisilppua
suolaa
rouhittua mustapippuria

Kermaviilipäällinen
1 tlk (200 g) kermaviiliä
100 g maustettua tuorejuustoa
2 munaa
½ -1 tl suolaa
½ -1 tl rouhittua mustapippuria
juustoraastetta

---

Näin piirakka syntyy:

1. Nypi pohja-aineet taikinaksi. Painele taikina voidellun, 26-senttisen vuoan pohjalle ja reunoille.

2. Kuori perunat ja viipaloi. Kuori ja viipaloi punasipuli. Kuullota sipulia kevyesti öljyssä pannulla. Viipaloi kesäkurpitsa ja kuullota sitäkin hetki öljyssä.

3. Levitä piirakkapohjalle ensin rahka ja sen päälle perunaviipaleet. Ripottele perunoiden päälle timjamia, hieman suolaa ja pippuria.

4. Levitä perunoiden päälle kesäkurpitsa ja sipuli. Ripottele niidenkin päälle timjamia, hieman suolaa ja pippuria.

5. Sekoita kermaviili, tuorejuusto, munat, suola, pippuri ja juustoraaste. Levitä piirakan päälle.

6. Paista ensin uunin alatasolla 200 asteessa 15 minuuttia. Nosta piirakka sen jälkeen keskitasolle ja jatka paistamista noin 15 minuuttia. Anna vetäytyä 15 minuuttia ennen tarjoamista.

Vinkki! Piirakan päälle sopii myös tavallinen munamaito, jossa on 1 tlk (2½ dl) ruokakermaa, 100 g tuorejuustoa ja 3 munaa sekä mausteet. Kerman voi korvata maidolla tai laittaa puolet ja puolet.

 

 

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.