2 tasakokoista perunaa
oliiviöljyä

Savusiikamousse
100 g lämminsavustettua siikafileetä
½ keskikokoinen puna- tai keltasipuli
½ dl majoneesia
½ tl piparjuuritahnaa
2 rkl ruohosipulia
suolaa
valko-tai mustapippuria
(tilkka sitruunamehua)

Koristeeksi

krassia, herneenversoja tai syötäviä kukkia

---


1. Pese perunat ja leikkaa 1-2 sentin paksuisiksi viipaleiksi. Huuhdo viipaleet kylmällä vedellä ja kuivaa kevyesti esimerkiksi talouspaperin päällä. Laita perunaviipaleet uunipellille ja valuta päälle öljyä. Ripottele mukaan vähän suolaa ja mustapippuria. Paahda uunissa 15-30 minuuttia viipaleiden paksuudesta riippuen. Älä kypsennä liikaa, sillä peruna saa olla napakkaa.

2. Kun perunat ovat uunissa, tee täyte. Poista savusiiasta nahka ja ruodot. Laita kalapalat kulhoon. Painele rakenne kevyesti rikki haarukalla. Lisää hienonnettu sipuli, majoneesi, piparjuuritahna ja ruohosipuli. Sekoita hyvin. Lisää lopuksi suolaa, mutta vain varovasti, sillä savukala on valmiiksi melko suolaista. Lisää myös pippuria. Voit raikastaa makua tilkalla sitruunamehua.

3. Laita jäähtyneet perunat tarjoiluastiaan ja lusikoi savukalamoussea päälle. Koristele krassilla, herneenversolla tai syötävillä kukilla.

Vinkki!

- Voit valmistaa perunat ja tahnan jo edellisenä päivänä ja sekoittaa ja koristella juhlapäivänä.

- Voit keventää ohjetta korvaamalla osan majoneesista kermaviilillä.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.