6 annosta

500 g kiinteälajikkeista perunaa
1 pieni bataatti
1 punasipuli
pala purjoa
250 g kukka- tai parsakaalia
6-8 dl vettä
2 laakerinlehteä
(1 dl kuivattuja kantarelleja)
½ tl suolaa
½ tl rouhittua mustapippuria
2 rkl silputtua tuoretta basilikaa tai timjamia

----


1. Kuori perunat, bataatti sekä sipuli ja lohko ne. Paloittele huuhdeltu purjo ja kukkakaali. Kuumenna vesi ja laakerinlehdet kattilassa. Laita kattilaan perunat, bataatit ja sipuli sekä halutessasi sienet. Keitä miedolla lämmöllä kannen alla noin 10 minuuttia.

2. Laita purjo ja parsakaalit perunoiden päälle ja jatka kypsentämistä vielä 5-10 minuuttia, kunnes kasvikset ovat pehmenneet. Lisää tarvittaessa vettä. Mausta lopuksi suolalla ja mustapippurilla. Ripottele pinnalle silputtuja tuoreita yrttejä ja tarjoa.

Näin pataruoka muuntuu

- Vaihtele kasviksia. Peruna voi jättää pois ja korvata bataatilla sekä porkkanalla. Paloiteltuja kasviksia tulisi olla noin reilu litra.

- Mausta liemi currylla, kanelilla ja tähtianiksella, saat intialaishenkisen padan.

- Lisää noin tuplamäärä vettä, saat keiton.

- Sekoita perunoiden sekaan kevyesti ruskistettuja possusuikaleita tai pyörittele maustetusta jauhelihasta pieniä pullia ja nosta perunoiden päälle kypsymään vähän ennen purjon ja parsakaalin lisäämistä. Tai paloittele padan sekaan vaihteeksi siskonmakkaroita.  

-Korvaa osa nesteestä tomaattimurskalla tai kaurakermalla, sitten kun voit käyttää sitä.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.