8 pientä varhaisperunaa
8 pikkuporkkanaa
1 punainen paprika
1 pieni kukkakaali
3 rkl sitruunanmehua
1 tl sitruunankuorta
1 dl salaattipinaattia
8 kirsikkatomaattia
16 mustaa kivetöntä oliivia
2 valkosipulinkynttä
4 rkl öljyä
1 tl suolaa
1 tl vastajauhettua mustapippuria
muutama oksa oreganoa
4 rkl auringonkukansiemeniä
4 rkl piparjuurella maustettua tuorejuustoa (esim. Cantadou)

---


1. Raaputa perunat puhtaiksi ja viipaloi ne. Leikkaa porkkanat ja paprika paloiksi. Irrota kukkakaali pieniksi nupuiksi. Keitä kasviksia sitruunamehulla, sitruunankuorella ja suolalla maustetussa vedessä viitisen minuuttia.

2. Leikkaa foliosta 8 kappaletta noin 25x25 sentin kokoista arkkia. Laita kaksi arkkia päällekkäin ja lusikoi seos folioille. Lisää jokaiselle arkille pinaattia, puolitetut tomaatit, oliivit ja hieman hienonnettua valkosipulia. Valuta päälle öljy. Mausta suolalla, mustapippurilla, oreganolla ja siemenillä. Viimeistele kasvikset lusikallisella tuorejuustoa.

3. Nipistä nyytit kiinni ja paista grillissä noin 10 minuuttia. (Voit myös kypsentää nyytit 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia). Tarjoile nyytit sellaisenaan tai esimerkiksi porkkana- tai tofunakkien kanssa.

Teksti Sanna Kekäläinen, kuva Jarno Kovamäki

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.