4-6 hengelle

1 l kasvislientä
6 keskikokoista jauhoista perunaa
200 g poron kylmäsavupaistia
1 tetra (2 dl) Juustomestarin kastiketta (Valio)
1 rkl sokeria
½ tl rouhittua mustapippuria
(1 dl parmesaaniraastetta)

---


1. Kiehauta kasvisliemi. Kuori perunat ja leikkaa paloiksi. Paloittele myös liha.

2. Keitä perunat kasvisliemessä. Lisää myös poropalat kiehumaan 15 minuutiksi.

3. Soseuta keitto ja lisää juustokastike, sokeri sekä pippuri. Kiehauta nopeasti. Tarkista maku ja lisää halutessasi parmesaania. Kuumenna sen verran, että juusto sulaa keittoon.

Makea bataattilaatikko on joulun uusi hitti.

1–1,2 kg bataatteja
2–3 dl  maitoa
½ dl vehnäjauhoja
2–3 rkl siirappia
½ tl  kardemummaa
½ tl  kanelia
1 tl suolaa
2 rkl sitruunamehua

Pinnalle
3 rkl korppujauhoja
2 rkl voita

---
 

1. Kuori ja lohko bataatit. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes bataatit ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä bataattisose haaleaksi. Lisää loput aineet ja sekoita hyvin.

2. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Laita päälle muutama voinokare. Paista 150 asteessa uunin alatasolla noin 1½ tuntia.

 

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.