4-6 hengelle

1 possun sisäfilee
suolaa, mustapippuria

Salsa verde
3 valkosipulinkynttä
1 dl hienonnettua, tuoretta lehtipersiljaa
3 rkl hienonnettua, tuoretta basilikaa
3 rkl hienonnettua, tuoretta minttua
5 anjovisfileetä
3 rkl kapriksia
1 rkl sinappia
2 tl sokeria
2 rkl sitruunanmehua
ripaus mustapippuria
noin 1 dl oliiviöljyä

---


1. Kuori ja hienonna valkosipulit. Laita ne yrttien, anjoviksien, kapristen ja sinapin kanssa tehosekoittimeen ja pyöräytä tasaiseksi tahnaksi. Valuta joukkoon sitruunamehu ja mausta mustapippurilla. Lisää oliiviöljyä niin paljon, että kastikkeesta tulee tahnamaisen lusikoitavaa. Anna maustua viileässä vähintään puoli tuntia.

2. Ota sisäfilee huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen grillausta. Puhdista sisäfileestä kalvot. Hiero fileeseen suolaa ja pippuria. Paista siihen kaunis väri grillissä. Kääri filee folioon ja laita paksuimpaan kohtaan lihalämpömittari. Jatka kypsentämistä miedommalla grillilämmöllä kannen alla, kunnes lihan sisälämpö on 70 astetta (noin 20 minuuttia). Anna fileen levähtää noin 5 minuuttia. Viipaloi liha ja tarjoile salsa verden kanssa.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.