5–6 annosta

1 keltasipuli
1 valkosipulinkynsi
2 punajuurta
2 rkl oliiviöljyä
450 g risottoriisiä
½ dl valkoviiniä
1 l kuumaa kasvislientä
2 dl parmesaanijuustoraastetta
2 rkl voita

Lisäksi
100 g sinihomejuustomuruja tai vuohenjuustoa


1. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipuli. Kuori ja raasta punajuuret karkeaksi raasteeksi.

2.  Kuumenna öljy tilavassa paistokasarissa tai kattilassa. Kuullota sipulisilppu öljyssä. Lisää riisi ja jatka kuullottamista miedolla lämmöllä 5–6 minuuttia, kunnes riisi on läpikuultavaa. Lisää joukkoon punajuuriraaste ja valkoviini. Anna seoksen kiehahtaa ja keitä, kunnes valkoviini on imeytynyt riisin joukkoon.

3. Lisää kiehuvaa kasvislientä pari desiä kerrallaan. Kun neste on imeytynyt riisiin, lisää kasvislientä, kunnes kaikki neste on imeytynyt ja riisi on kypsää. Aikaa menee noin 25 minuuttia. Sekoittele välillä. Lisää joukkoon parmesaanijuustoraaste ja voi.

4. Ripottele pinnalle ennen tarjoilua sinihomejuusto- tai vuohenjuustomuruja.

Kuva Elvi Rista

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.