4 annosta

800 g sipulia
3-4 valkosipulinkynttä
2 rkl margariinia tai voita
1 rkl öljyä
1 tl suolaa
1 tl sokeria
½ dl vehnäjauhoja
1 l vettä
(1 dl kuivaa valkoviiniä)
1-2 kasvisliemikuutiota
½ tl rouhittua mustapippuria
2 oksaa tuoretta timjamia
(suolaa)

Pinnalle
4 viipaletta paahtoleipää
2 dl voimakasta juustoraastetta
silputtua tuoretta timjamia

---


1. Kuori ja viipaloi sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuumenna rasvat ison kattilan pohjalla ja kuullota sipuleita, kunnes ne ovat pehmenneet. Mausta suolalla ja sokerilla ja jatka kypsentämistä silloin tällöin sekoitellen noin 30 minuuttia, kunnes sipulit ovat kauniin ruskeita.

2 .Ripottele vehnäjauhot sipulien sekaan ja jatka paistamista pari minuuttia. Kaada kattilaan vesi sekä halutessasi valkoviini. Mausta liemikuutiolla sekä pippurilla ja laita joukkoon timjaminoksat.

3. Anna hautua vielä vähintään vartti, mutta jos aikaa ja malttia riittää, reilu puoli tuntia. Tarkista maku.

4. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Käytä grillivastusta, jos uunissasi sellainen on.
5. Jaa keitto uuninkestäviin kulhoihin. Paahda leivät ja aseta ne keiton pinnalle. Ripottele päälle juustoraaste.

6. Gratinoi keittoa uunin ylätasolla noin 10 minuuttia, kunnes juusto on sulanut ja pinta on kauniin ruskea. Tarjoa heti.

Vinkki! Keiton voi tarjota myös ilman gratinointia.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.