2 pientä tai 1 pellillinen

Pohja
15 g (1/3 pkt) hiivaa
1½ dl vettä
2 rkl öljyä
1 tl suolaa
noin 3 dl (durum)vehnäjauhoja

Täyte
6 valkosipulinkynttä
6 isoa kelta- tai punasipulia
1½ dl oliiviöljyä
½ dl vettä
mustapippuria myllystä
2 prk (à 90 g) sardellifileitä
noin 4 dl kalamataoliiveja

---


Murustele hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Lisää öljy ja suola.

Alusta jauhot vähän kerrallaan, kunnes taikina on pehmeää ja irtoaa kulhosta. Kohota lämpimässä, vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi.

Kuori sipulit. Leikkaa valkosipulit ohuiksi paloiksi ja sipulit renkaiksi. Lämmitä 4 rkl öljyä pannussa ja kuullota sipuleita miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia.

Lisää joukkoon vesi ja hauduta miedolla lämmöllä 30 minuuttia. Jos seos uhkaa kuivua, lisää vettä. Mausta mustapippurilla. Voit halutessasi lisätä ripauksen sokeria.

Kauli taikinasta kaksi suorakaiteenmuotoista ohutta levyä leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Voit myös kaulia yhden ison pohjan. Muotoile pohjien reunat hieman ylöspäin.

Lämmitä uuni 225 asteeseen. Anna pohjien kohota uunin lämpenemisen ajan. Levitä piirakkapohjille sipuliseos ja asettele sardellifileet ristikoksi pinnalle. Asettele jokaiseen ruutuun oliivi ja pirskottele päälle loput oliiviöljystä.

Paista uunin keskitasolla 10-15 minuuttia.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.