3-4 hengelle

400 g juusto- tai lihatäytteisiä ravioleja

Lisäksi
1 pieni (150 g) kesäkurpitsa
1 varsisellerin varsi
150 g kidneypapuja, säilyke
150 g vihreitä pitkiä papuja
100 g pekonia
1-2 dl vettä
½ lihaliemikuutio
50 g parmesaanilastuja tai -raastetta
suolaa ja mustapippuria myllystä

---


1. Keitä raviolit pakkauksen ohjeen mukaan runsaassa vedessä juuri ja juuri kypsiksi. Valuta ja nosta sivuun.

2. Pilko kesäkurpitsa ja selleri sopiviksi suupaloiksi. Valuta kidneypavut. Siisti vihreät pavut ja puolita ne.

3. Paista pilkottu pekoni pannulla rapeaksi ja nosta sivuun. Kuullota pannulla kasvikset öljytilkassa.

4. Keitä lihaliemi vedestä ja liemikuutiosta. Lisää pannulle noin puolet lihaliemestä ja anna kiehua hiljalleen, kunnes vihannekset ovat al dente. Lisää kasvisten sekaan lopuksi pekonit, valutetut raviolit ja tarvittaessa tilkka lihalientä. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoa parmesaanilastuilla ja persiljalla koristeltuna.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.