50 jokirapua
5 l vettä
1¼ dl karkeaa merisuolaa
4 sokeripalaa
kruunutilliä

---


1. Huuhtele ravut raikkaassa vedessä ennen keittämistä. Tarkista, että kaikki ravut elävät.
2. Mittaa vesi isoon kattilaan. Lisää kiehuvaan veteen suola, sokeripalat ja kruunutillinippu, joka on sidottu puuvillalangalla. Keitä noin 8 minuuttia.

3. Poista tilli. Lisää kaikki ravut yhdessä erässä kiehuvaan liemeen. Painele ravut veden alle ja kuumenna nopeasti kiehuvaksi. Laske keittoaika siitä, kun neste alkaa uudestaan kiehua. Keitä noin 7 minuuttia.

4. Ota kattila tulelta. Jäähdytä nopeasti joko lavuaarissa, johon juoksutat kylmää vettä tai nostamalla kattila rantaveteen. Säilytä ravut viileässä tarjoiluun saakka. Nosta liemestä kauniisti tarjolle ja koristele kruunutillillä.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.