5–6 hengelle

500 g maustamattomia porsaansuikaleita
2 rkl öljyä
1 sipuli
1 kesäkurpitsa
2½ dl tummaa riisiä
7 dl kasvislientä
1 prk (500 g) tomaattipastakastiketta

Tarjoiluun
1–2 dl cashew-pähkinöitä

---


1. Ruskista porsaansuikaleet öljyssä isossa padassa. Nosta suikaleet lautaselle.

2. Kuutioi sipuli ja kesäkurpitsa. Laske lieden lämpöä ja kuullota sipuli samassa padassa. Lisää riisi ja kesäkurpitsa. Jatka kypsentämistä minuutin ajan.

3. Valmista kasvisliemi liemikuutiosta. Lisää pataan tomaattikastike, kasvisliemi ja ruskistetut porsaansuikaleet sekä mahdolliset nesteet lihasta. Kuumenna kiehuvaksi. Alenna lämpöä ja kypsennä pataa hiljaa kiehuen 30 minuuttia tai kunnes riisi on kypsää.

4. Annostele ruoka tarjoilukulhoihin. Ripottele pinnalle hienonnettuja cashew-pähkinöitä.
Tarjoile leivän kanssa keiton tapaan.

Teksti Tiina Rinkinen ja Kiia Renko

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.