1 kg valko- tai punakaalia
2 isoa sipulia
2-3 porkkanaa
3-4 rkl rypsiöljyä
1 ½ dl rikottuja ohraryynejä
3 rkl siirappia
½ tl maustepippuria
½-1 suolaa tai yrttisuolaa
1 ½ dl soijarouhetta
½ l kasvislientä

---

1. Keitä ohraryynejä noin 20 minuuttia. Suikaloi tällä välin kaali. Kuori ja raasta sipulit ja porkkanat. Kuullota kasviksia öljyssä 10 minuuttia.

2. Siivilöi ohraryyneistä ylimääräinen vesi. Sekoita kaikki ainekset keskenään isossa kulhossa.

3. Kaada kaaliseos isoon, voideltuun vuokaan. Kaada päälle kasvislientä sen verran, että ruoka juuri peittyy.

4. Paista laatikkoa 175 asteessa uunin keskitasolla noin 45 minuuttia. Lisää kasvislientä, mikäli pinta alkaa kuivua.

Teksti Kiia Renko, kuva Lina Tegman

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.