6-8 hengelle

noin 750 g mureaa naudan fileetä
tilkka oliiviöljyä

Rub eli kuivamarinadi
1 rkl kuivattua sipulia
1 tl kuivattua valkosipulia
1-2 rkl mitä tahansa yrttiseosta
1 tl sinapin siemeniä
ripaus kuivattua chiliä
1 tl savusuolaa

---


1. Kuutioi siistitty, huoneenlämpöinen filee.

2. Sekoita keskenään rubin ainekset laakealla vadilla.

3. Pyöräytä fileekuutiot nopeasti tilkassa öljyä ja hiero rub-seosta lihojen pintaan. Halutessasi voit grillata kuutiot heti tai antaa niiden marinoitua puoli tuntia ennen grillaamista.

4. Grillaa vartaat. Tarjoa vartaat sinapin ja majoneesin kanssa.

Vinkki! Ohjeessa on hyvä rub -pohja, jota voi muunnella oman maun mukaan.

Teksti Marja Samuli, ohje Kari Kumpulainen

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.