3-4 annosta
2 l salaattipinaattia
1 sipuli
250 g kirsikkatomaatteja
1 punainen paprika
2 + 2 rkl oliiviöljyä
5 dl liotettuja ja keitettyjä kikherneitä
½ dl keltaisia rusinoita
2 dl vettä

Maustetahna
2 valkosipulinkynttä
veitsenkärjellinen sahramia
2 tl suolaa
2 tl paprikajauhetta
1 tl juustokuminaa
1 tl rouhittua mustapippuria

---


1. Tee ensin maustetahna. Kuori ja hienonna valkosipulit. Laita ne mortteliin mausteiden kanssa. Hiero seos tahnaksi.

2. Kiehauta vesi ja keitä pinaatteja muutama minuutti. Kaada keittovesi pois. Puristele pinaatinlehdet kuiviksi ja hienonna ne. Nosta pinaatit hetkeksi sivuun.

3. Kuori ja hienonna sipuli. Viipaloi kirsikkatomaatit ja kuutioi paprika. Mittaa 2 rkl öljyä kattilaan ja kuullota hienonnettua sipulia hetki. Lisää tomaatit, paprikat ja maustetahna kattilaan. Jatka kuullottamista muutama minuutti. Lisää kikherneet ja rusinat muiden aineiden joukkoon.

4. Huuhtaise mortteli vedellä ja lisää vesi kattilaan. Lisää pinaatti ja jatka kypsentämistä noin 15 minuuttia. Siirrä seos tarjoilukulhoon ja valuta päälle loput öljystä (2 rkl). Tarjoile pata keitetyn riisin kanssa tai sellaisenaan hyvän maalaisleivän kanssa.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.