Kesän maut hellivät hilloissa, pakkasmarjoissa ja kuivatuissa sienissä.

Kesän maut hellivät hilloissa, pakkasmarjoissa ja kuivatuissa sienissä. Kokeile perinteisten makujen lisäksi uusia yhdistelmiä tai säilömistapoja. Kokosimme parhaat vinkit ja ihanimmat ohjeet. Ennen kuin aloitat säilöntäurakan, tulosta Kodin Kuvalehden graafikon Heidi Korhosen suunnittelemat hauskat etiketit tarrapaperille.

Pakasta

Pakastaminen on helpoin tapa säilöä kesän sato. Tarvitset vain rasioita ja sokeria. Ja mikä parasta, pakastettaessa marjojen, kasvisten ja sienten väri, maku ja vitamiinit säilyvät lähes ennallaan. Näin pakastat oikein. 

Kiehauta sokerissa

Marjoista syntyy maukasta hilloa, kun ne keittää runsaan sokerin kanssa. Suurin osa marjoista sopii hillottavaksi. Hillot, marmeladit ja mehut säilyvät parhaiten puhtaissa astioissa. Säilytä hillot jääkaapissa purkittamisen jälkeen.

Hillojen makumaailma hullaannuttaa. Mahtava karviaismarjahillo saa mausteeksi kardemummaa. Aprikoosi-omenahillo on herkkua jäätelön tai juustojen kanssa. Mintulla maustettu kesäkurpitsahillo sopii vaikka aamujogurtin seuraksi tai jopa kakun täytteeksi. Vaniljainen raparperimarmeladi sopii paahtoleivälle ja keksien väliin.

Entäpä miltä maistuisi pihlajanmarjoista keitetty kiisseli kermavaahdon kera? Tai mintulla, inkiväärillä tai currylla maustettu omenasose? Tutustu eri makuyhdistelmiin.

Säilö etikkaan

Etikkaan säilötyt vihannekset ovat herkullisen kirpeitä ja upean värikkäitä. Retiisipikkelssi sopii hyvin osaksi salaattia. Omenachutney taas saa kaveriksi possua tai kanaa. Kotitekoinen ketsuppi maistuu sellaisenaan ja on loistava pohja pasta- ja pizzakastikkeille. Karviaismarjoista tehty viinietikka on erinomainen salaatinkastike. Vaniljainen mustikkahillo maustetaan tipalla etikkaa, ja se sopii syötäväksi jäätelön kanssa.

Kuivaa

Kuivatut yrtit, vihannekset, sienet ja marjat vievät vain vähän säilytystilaa, mutta antavat hurjasti makua ruokiin. Kuivaaminen onnistuu vaikkapa sanomalehden päällä saunassa tai kiertoilmauunissa. Hennot sienet voi kuivata myös huoneenlämmössä. Kuivaamisen lisäksi sienet sopivat suolattaviksi.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.