250 g kalvotonta poronpaistia tai -fileetä (esim. Sallan villiporoa)
2 dl kuohukermaa
3 keltuaista
maun mukaan suolaa, rouhittua mustapippuria ja nelimaustetta (seos jossa maustepippuria, jauhettua inkivääriä, neilikkaa ja kanelia)

Lisäksi
noin 2 dl päivän vanhasta leivästä raastettua korppujauhoa

Paistamiseen
voita

---


1. Jauha liha lihamyllyssä kolmeen neljään kertaan ja pane jääkaappiin. Pane viileä liha tehosekoittimen tai yleiskoneen kulhoon ja lisää sekaan keltuaiset ja kerma varovaisesti ohuena nauhana koko ajan voimakkaasti sekoittaen. Mausta suolalla, pippurilla ja nelimausteella (maustesekoitus). Tarvittaessa voit korvata nelimausteen jauhetulla maustepippurilla ja neilikalla.

2. Nosta valmis massa jääkaappiin pariksi tunniksi.

3. Raasta päivän vanha valkoinen leipä hienoksi, nosta raasteen pinnalle 130–150 g valmista lihamassaa ja muotoile pihviksi. Massa on hyvin pehmeää, joten ole varovainen.

4. Ruskista pihvit runsaassa voissa molemmin puolin nopeasti ja nosta pihvit uunivuokaan.
Paista uunissa 180 asteessa keskitasolla 4–5 minuuttia. On tärkeää, että pihvi jää sisältä kosteaksi.

5. Tarjoa perunamuusin ja sokeroidun puolukan kera. Lisäksi voit paistaa poronkateenkorvaa, jos olet sitä onnistunut saamaan.

Vinkki! Voit myös paistaa pihvit voin ja poronpinnan eli poron selkärasvan seoksessa.

Teksti Marja Samuli

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.