12-15 palaa / henkilö

5 cm:n pala retikkaa
5 cm:n pala kurkkua
12 tuoretta norjalaista katkarapua
150 g tuoretta norjalaista lohta
150 g tuoretta tonnikalaa
1 pieni tuore mustekala
6 höyrytettyä kampasimpukkaa

Lisäksi
6 tl wasabitahnaa
japanilaista soijakastiketta

---


1. Raasta kuorittu retikka ja kurkku ohuiksi.

2. Kuori katkaravut niin, että pyrstöön jää ravun pyrstöevän lisäksi yhden nivelen osuus ravun kuorta.

3. Poista lohesta nahka ja näkyvät rasvat. Leikkaa se sekä tonnikalapala 1/2-1 cm:n kauniiksi viipaleiksi.

4. Leikkaa mustekala ohuiksi siivuiksi. Halkaise simpukat ja poista veitsellä simpukan sisukset.

5. Asettele raaka-aineet kauniisti tarjolle laakealle lautaselle wasabin kanssa ja varaa jokaiselle ruokailijalle oma pieni kulho soijaa, johon paloja kastetaan ennen niiden nauttimista.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.