Neljälle

1 munakoiso
1 sipuli
200 g saunapalvikinkkua
3 rkl öljyä
500 g tomaattimurskaa
1 tl oreganoa
1 tl basilikaa
1 tl suolaa
1 tl sokeria
1 l keitettyä pennepastaa
150 g juustoraastetta

---


1. Kuutioi munakoiso. Kuori ja hienonna sipuli. Kuutioi kinkku. Kuumenna öljy paistinpannulla ja kuullota munakoisokuutioita ja sipuleita, kunnes ne hieman ruskistuvat.

2. Lisää palvikinkut ja tomaattimurska. Mausta yrteillä, suolalla ja sokerilla. Keitä miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia. Maista kastiketta ja mausta tarvittaessa suolalla ja sokerilla. Sekoita kastike keitetyn pastan joukkoon.

3. Kaada voideltuun uunivuokaan puolet pastaseoksesta. Ripottele päälle puolet juustoraasteesta. Kaada loput pastat vuokaan. Ripottele pinnalle juustoraastetta.

4. Kypsennä 200-asteisen uunin alatasolla noin 30 minuuttia. Tarjoa lisäksi vihreää salaattia.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.