Pohja
120 g voita
3 dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
1 keltuainen
noin 3 rkl kylmää vettä
vuoan voiteluun noin 1 rkl voita

Täyte
250 g tuoretta parsaa
150 g kylmäsavustettua poroa
2 salottisipulia
1 rs (250 g) ricottajuustoa
2 dl kermaa
3 munaa
suolaa, mustapippuria

---


1. Kuutioi huoneenlämpöinen voi. Sekoita rasvaan jauhot, suola ja keltuainen. Nypi seos rakeiseksi ja lisää vesi. Kokoa taikina palloksi ja alusta se, eli työntele taikinaa jauhotetulla pöydällä itsestä poispäin. Jatka samaan tapaan niin kauan, että taikina on sileää ja irtoaa hyvin alustasta. Muovaa taikina palloksi, kiedo se muovikelmuun ja anna vetäytyä kylmässä vähintään puoli tuntia.

2. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Voitele läpimitaltaan 24 senttinen irtopohjavuoka. Kauli taikina jauhotetulla pöydällä noin 3 millin paksuiseksi levyksi. Toimi ripeästi, ettei taikina pääse pehmenemään. Kääri taikinalevy kaulimen ympärille ja nosta se varovasti vuokaan. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoja vasten.

3. Valmista täyte. Puhdista parsat, poista tyvestä puumainen osa ja kuori parsat. Keitä parsoja suolalla maustetussa vedessä noin 8 minuuttia.

4. Kuutioi poro. Kuori ja hienonna sipulit. Mittaa tehosekoittimeen ricotta, munat, kerma ja mausteet. Sekoita tasaiseksi ja kuohkeaksi massaksi ja lisää sipulit joukkoon.

5. Ripottele porokuutiot taikinapohjalle ja lusikoi päälle osa täytteestä. Asettele päälle parsat ja loppu täyte. Paista uunin keskitasolla noin 40 minuuttia. Peitä vuoka foliolla, jos piirakka tummuu pinnasta liikaa. Tarjoile piirakka vihreän salaatin kera.

Vinkki! Jos et löydä ricottajuustoa, korvaa se maustamattomalla tuorejuustolla. Taikinapohjana voi käyttää pakastealtaasta löytyvää piirakkataikinaa. Täytteen voi sekoittaa myös ilman konetta tehokkaasti vatkaamalla.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.