Pohja
150 g voita tai margariinia (1½ dl juoksevaa margariinia)
2 dl isoja spelttihiutaleita tai kaurahiutaleita
noin 2½ dl vehnäjauhoja
1 dl juustoraastetta
½ dl kylmää vettä

TAI 1 pkt (400 g) ruisperunataikinaa tai piirastaikinaa pakasteesta

Täyte
200 g savuporoviipaleita
100 g kinkkua
1 paprika
1 pieni sipuli
1 rkl ruokaöljyä
1 nippu persiljaa

Munakerma
1 tlk (2½ dl) ruokakerma 3 juustoa
100 g kreikkalainen valkosipuli -tuorejuustoa
3 munaa
½ tl rouhittua mustapippuria
1 tl sokeria

Pinnalle
1-2 dl juustoraastetta


1. Sekoita pohja-aineet nopeasti taikinaksi. Painele taikina littanaksi ja kääri folioon. Anna levätä jääkaapissa yön yli.

2. Irrota poroviipaleet toisistaan, laita uudestaan löysäksi pinoksi ja leikkaa pieniksi paloiksi. Leikkaa myös kinkkupala pieniksi paloiksi. 

3. Halkaise paprika, poista siemenet ja leikkaa pieniksi paloiksi. Kuori ja silppua sipuli. Kuullota öljyssä paprikan kanssa muutama minuutti.

4. Silppua persilja. Sekoita kaikki täyteaineet yhteen. Säilytä rasiassa jääkaapissa yön yli.

5. Painele taikina voidellun, 26-senttisen vuoan pohjalle ja reunoille. Levitä täyteaineet piirakkapohjalle.

6. Sekoita munakerman ainekset. Kaada täytteen päälle vuokaan.

7. Ripottele pinnalle juustoraastetta. Paista ensin uunin alatasolla 200 asteessa 10 minuuttia ja sen jälkeen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. Anna vetäytyä 15 minuuttia paistamisen jälkeen.

Vinkki! Piiraan voi valmistaa myös pakkaseen hyvissä ajoissa. Ota se sulamaan jääkaappiin remonttia edeltävänä päivänä ja lämmitä uunissa 125 asteessa ennen tarjoilua. Vehnäjauhojen määrä riippuu käytettävistä hiutaleista ja jauhoista. Valmis taikina irtoaa hyvin kulhosta, mutta on pehmeää.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.